7 Nisan 2014 Pazartesi

yaşam ölümden daha soğuk...

R.W.Fassbinder'in 1969 yapımı ilk uzun metraj çalışması Liebe est kälter als der Tod (Aşk Ölümden Daha Soğuk): burada! Hem bu filmde hem de aynı yıl ikinci uzun metaj filmi Katzelmacher de Fransız Yeni Dalgası'nın izlerini görebilmek mümkün. Öte yandan Fassbinder tarzı melodramın ilk nüvelerini de. 
Katzelmacher filminde, gündelik yaşamın diyaloglarının kifayetsizliği, abesliği ve samimiyetsizliği oyuncuların ve sekansların donukluğuyla ifade buluyor. Oyuncular bir rütüeli gerçekleştirip barda toplanıp içiyorlar, kağıt oynuyorlar, birbirleriyle yatıp kalkıyorlar, para kazanıyorlar ve teldeki kuşlar misali bir yere dizilip geçenleri izliyor ve birbirlerini çekiştiriyorlar.

Gündelik yaşamın ritüellerinde yitip giden bedenler, fotoğraf misali (ancak fotoğraftan da daha donuk) sekanlara siniyor adeta. Kuşlar gibi pinekledikleri ve sosyalleştikleri dış mekandan başka, bir de ikili samimiyetsiz konuşmalar sırasıyla aynı mekan, aynı ritim, aynı melodi (düğün marşı misali) eşliğinde akıp gidiyor... 






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder